Japonsko v Čechách

English version

Foto

Restaurace Samuraj v Praze
Pohled na moderní interier
Ukázka sushi
Japonské jídlo je plné barev...
Pohled do restaurace Miyabi...

Personál restaurace Tamura v Průhonicích
Interiér restaurace Tamura
Terasa před restaurací
Ukázka podoby jídelního lístku

Japonská gastronomie, 4. díl

15. února 2010

 Informace o nejznámějších japonských restauracích v Praze a okolí...

Samurai 

Japonská restaurace Samurai je situována na Praze 2 v Londýnské ulici a je v rukou české majitelky. Na této adrese sídlí od roku 2006, kdy byla také poprvé uvedena do provozu. Otevřena je denně. Za prosklenou výlohou této restaurace lze spatřit plastové vzorky jídel, což je pro Japonsko typické. Při vstupu do vnitřních prostor restaurace vás uvítá hosteska a poté usadí ke stolu. Přední část restaurace je zařízena spíše v moderním stylu, můžeme zde spatřit klasické stoly a židle. V zadní části na vás dýchne opravdová japonská atmosféra, neboť je vybavena v tradičním japonském stylu. Pro každý stůl je vyhrazena separátní místnost. Lze využít dva způsoby sezení asijský a evropský, v každém stylu je vždy jeden stůl pro 4 osoby a jeden stůl pro 8 osob. Rozdíl mezi těmito způsoby je takový, že u asijského sedí host na zemi na polštářích, u evropského jsou do země zapuštěné plochy na nohy. Do místností se vchází vždy po vyzutí obuvi. Na stolech se nachází tlačítko, které slouží k přivolání obsluhy. 

Restaurace je dvoupatrová. Horní část s kapacitou 90 míst je restaurační. Platí zde zákaz kouření. Ve spodním patře se nachází bar a dvě místnosti na karaoke poskytující dalších 30 míst k sezení. Prostory v baru jsou kuřácké, avšak důkladně odvětrávané. Po celé restauraci hraje příjemná japonská hudba. 

Obsluha je ochotná, vstřícná, oděná v typických japonských kimonech. Management klade důraz především na zajištění kvality poskytovaných služeb a na jazykovou vybavenost pracovníků-alespoň komunikační úroveň angličtiny. V restauraci obsluhují vždy tři servírky (číšníci), u dveří vás uvítá hosteska a vždy je přítomen management. Pokrmy připravují malajští kuchařiv čele s českým šéfkuchařem, z nichž všichni mají bohaté zkušenosti s japonskou gastronomií. 

Klientela je většinou spíše česká, střední a vyšší třídy a restauraci navštěvuje opakovaně, především v měsících od září do dubna. Z cizinců převažují anglicky mluvící národy a Rusové. Dopad krize na chod restaurace se projevil 15-20 % poklesem návštěvnosti. 

Jídelní lístek je velmi pěkně zpracovaný, přehledný a doplněný obrázky pokrmů. Nabídka je široká, od suši až po mnoho tradičních teplých jídel. Specialitou je pokrm šabu-šabu, který si hosté připravují sami u stolů.Některá jídla jsou za použití japonských ingrediencí uzpůsobena evropským. Ceny jsou v porovnání s ostatními japonskými restauracemi vyšší. Nejdražší set  sushi stojí pro představu 950 Kč, takže neomezená konzumace sushi, která probíhá každé pondělí od 16:00 do 23:00 hodin za 950 Kč na osobu, se opravdu vyplatí. Od pondělí do pátku je možné vybírat i ze speciálního poledního menu. Rozvoz po Praze je možný. 

Samurai jako jediná japonská restaurace v České Republice nabízí tzv.„Teppanyaki“, což je příprava pokrmů před očima hostů na speciálně upravených stolech s digestoří. Tuto kuchařskou show je možné shlédnout každý den, avšak nejvýhodnějším dnem je úterý, kdy od 18:00 hodin probíhá stravování formou „sněz, co můžeš“. Parkovací místa nejsou zajištěna, v okolí se nachází modré zóny, proto restaurace nabízí alespoň možnou koupi parkovacích karet.

Miyabi 

Restaurace Miyabi byla založena v roce 1995 českou majitelkou Darja Kawasumi vdanou za Japonce a je jednou z prvních japonských restaurací v Praze. V roce 2008 získala ocenění průvodce po Českých restauracích „Grand Restaurant“ jako 7.nejlepší restaurace v ČR. V přední části restaurace jsou klasické stoly s židlemi, po dvou, třech i více místech k sezení. Po kamenném chodníčku se dostáváme do zadní části restaurace, která je vybavena oddělenými místnostmi s nízkými stoly a polštáři pro sezení na zemi (tatami). Celková kapacita restaurace je 40 míst. 

Kuchaři restaurace Miyabi jsou čeští, jeden japonský. Všichni mají bohaté zkušenosti spřípravou japonských pokrmů získané přímo v Japonsku. Obsluhují zpravidla jedna servírka a jeden číšník, se znalostí především českého a dále anglického jazyka. Klientela je tvořena z 60 - 70% Čechy, z 10-20% Japonci a kolem 10% jinými národnostmi. 

Jídelní lístek je obsáhlý, mimo suši v něm nalezneme velký výběr z teplé japonské kuchyně a tradiční japonské nápoje. Všechny pokrmy jsou ilustrovány. Vzhledem k výhodným poledním menu je restaurace zaplněna obzvlášť v době oběda, kde je možné se do sytosti najíst v rozmezí od 195 Kč do 590 Kč. Ceny za suši set se pohybují od 170 Kč do 2600 Kč. Každý měsíc pořádá restaurace lákavé gastronomické akce a nabídky, o kterých informuje na svých webových stránkách. Specialitou je „Miyabi Kaiseki menu“, které se skládá ze šesti chodů včetně dezertu. Cena pro dvě osoby je 1820 Kč, pro čtyři osoby 3280 Kč. Restaurace spolupracuje s firmou Allegria (firma na zážitky), přes níž má host možnost okusit sushi formou „all you can eat“ a pozorovat kuchaře při přípravě japonských jídel přímo od stolu. Celá restaurace je nekuřácká.

Tamura 

Restaurace Tamura se nachází v klidném prostředí v Průhonicích, nedaleko Prahy. Spadá pod firmu Hishó spol. s r.o., která v České republice provozuje japonské restaurace. Zakladatelem je japonský Mistr kuchař Hiroumi Tamura, který v roce 1994 otevřel první originální japonskou restauraci v Praze na Uhelném trhu. Hlavní klientelou byli cizinci převážně japonské národnosti. Vysoký nájem a touha po klidnější lokalitě přiměla majitele ke změně sídla, takže od podzimu 2008 působí v Průhonicích u Prahy. 

Tato nevelká rodinná restaurace využívá pronájmu prostor přidruženého hotelu, avšak je zcela nezávislá a má samostatný vchod. Interiér je skromný a příjemný. K dispozici je 20 míst k sezení u 5 stolů se 2 a 4 židlemi a je zde i možnost využití rozkládacího stolu a tím zvětšit počet míst o další 3. V restauraci se také nachází bar, bez možnosti sezení. V teplých měsících, přesněji od dubna do října, je otevřena zahrádka s kapacitou 20 míst a lze ji využít v průběhu celého dne. Uvnitř restaurace platí zákaz kouření, povoleno je pouze u venkovního posezení. Výhodou restaurace je také dostatek volných parkovacích míst. 

Otevírací doba je denně od 11:00 do 22:30 hodin po celý rok mimo svátky. Hlavní sezóna je v letních měsících, kdy hosté restauraci navštěvují především v době večeře. V zimě návštěvnost klesá a lidé si pokrmy nechávají spíše dovážet domů. Rozvoz jídel je při objednávce nad 600 Kč zdarma, při objednávce nižší se účtuje dopravné 100 Kč. K výběru jídel „Obento“ (jídla do krabičky) je určeno speciální menu s cenami pohybujícími se od 200 do 450 Kč, ale je zde i možnost vybrat si z klasického jídelního lístku. Restaurace spolupracuje s cestovními kancelářemi jako je Hana Tours Praha s.r.o., Miki Travel Prague spol. s r.o., Čedok a další, které mají možnost přivčasné objednávce alespoň týden dopředu, využít dovozu požadovaných jídel kamkoliv po Praze či rezervovat prostory restaurace pro velké skupiny účastníků zájezdu. 

Jídelní lístek je obsáhlý, neměnný a po stránce vizuální oku lahodivý, neboť všechna jídla je možné vybírat také podle fotografií. Nabízí tradiční pokrmy jako je sushi, sašimi, carpaccio, různé druhy ryb a mořských plodů, tempuru, ale také v Čechách méně známá japonská jídla připravovaná podle klasických receptur. Každý den kromě neděle má host v době oběda od 11:30 do 15:00 možnost využít nabídky poledního menu, u nějž se ceny pohybují od 110 Kč do 195 Kč. V neděli vždy od 12:00 do 21:00 probíhá bufetová forma stravování „all you can eat“ (tedy neomezená konzumace jídel vybíraných ze speciálního jídelního lístku) za 480 Kč a pro děti od 5 do 12 let za 150 Kč. Tato výhodná nabídka je v restauraci novinkou stejně tak jako „Speciální menu pro rok 2010“ a obě se u hostů začínají těšit velké oblibě. Ostatní jídla z menu jsou cenově různorodá, ale celkově jsou ceny velmi příznivé. 

Obsluha je příjemná, ochotná podat na základě svých znalostí veškeré informace o pokrmech, které jsou připravovány z vždy čerstvých kvalitních surovin. Restaurace má 5 dlouholetých, stálých pracovníků včetně pana Tamury, pod jehož dohledem a za jeho účasti jsou jídla připravována. Klientela je rozmanitá, převážně jsou to však rodiny s dětmi. Nejčastěji objednávaným jídlem je sushi.

I když v Praze existují i další japonské restaurace, výše uvedené jsou podle mého mínění na nejvyšší úrovni a nejvíce se přibližují zásadám, na které je v samotném Japonsku při přípravě a podávání pokrmů kladen důraz

Autor příspěvku: Lucie Almásyová ve spolupráci s projektem Japonsko v Čechách

© Japonsko v Čechách, 2009-2017
Šíření obsahu bez souhlasu Věry Trčkové není povoleno.
Web: STACH software  |  Design: Jan Junek
rss články | rss starožitnosti | výměna odkazů

Japonsko v Čechách je jedinečný projekt, který přináší milovníkům východního umění pravé japonské starožitnosti až do domu. Obrazy, sošky, porcelán a mnoho dalšího sami v Japonsku vybíráme a přivážíme do Čech